Łączenie kółek a śmiertelność po udarze
10 maja 2012, 09:27Prosty test rysunkowy pozwala przewidzieć ryzyko zgonu starszych mężczyzn po pierwszym udarze (przemijającym ataku niedokrwiennym).
Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A
11 lipca 2014, 11:42Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.
Drony w służbie afrykańskiej medycyny
10 października 2016, 10:25W Afryce trwają testy dronów, których zadaniem jest dostarczanie krwi i leków do oddalonych klinik i ośrodków zdrowia. Drony mogą być szczególnie przydatne na Czarnym Lądzie, który posiada najgorszą infrastrukturę ze wszystkich zamieszkanych kontynentów.
Prozdrowotna garstka
23 marca 2018, 12:53Zjadanie 4,2 dag orzechów pekan dziennie chroni dorosłych przed chorobą sercowo-naczyniową i cukrzycą typu 2.
COVID-19 może zagrozić istnieniu wielkich małp
27 marca 2020, 05:24Pandemia COVID-19 może stanowić niebezpieczeństwo dla wielkich małp. Eksperci obawiają się, że koronawirus SARS-CoV-2 może zagrozić istnieniu goryli, szympansów i orangutanów. Zwierzęta mogą zarazić się od turystów, naukowców lub strażników.
Wyższe ryzyko raka u dzieci poczętych metodą transferu mrożonych zarodków
6 września 2022, 08:54Sztuczne zapłodnienie z transferem mrożonych zarodków (FET) niesie ze sobą wyższe ryzyko rozwoju nowotworu u dziecka, informują naukowcy z Norwegii, Finlandii, Szwecji i Danii. Uczeni postanowili sprawdzić, czy technologia sztucznego zapłodnienia, szczególnie metodą FET, jest powiązana z wyższym ryzykiem wystąpienia nowotworu u dziecka niż sztuczne zapłodnienie ze świeżym zarodkiem oraz zapłodnienie naturalne.
Dieta główną przyczyną nowotworu jelita grubego u młodszych dorosłych
20 sierpnia 2024, 16:36Analizy przeprowadzone za pomocą algorytmów sztucznej inteligencji wskazują, że metabolity diety są głównym winowajcą rozwoju nowotworów jelita grubego u dorosłych poniżej 60. roku życia. Szczególnie silny wpływ mają metabolity czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Uzyskane wyniki są o tyle istotne, że od dłuższego czasu notuje się wzrost liczby nowotworów u młodszych osób, a badania na obecność metabolitów są znacznie łatwiejsze i tańsze niż badania kolonoskopowe.
Co łączy drzemkę z udarem?
22 lutego 2008, 13:26Osoby, którym zdarza się nieumyślnie zasnąć podczas dnia, są bardziej zagrożone udarem. Dr Bernadette Boden-Albala z Columbia University wspomina o 2-4-krotnym wzroście prawdopodobieństwa wystąpienia udaru i przestrzega rodziny oraz lekarzy, że drzemki przed telewizorem powinny dla nich stanowić sygnał ostrzegawczy.
Od zapalenia dziąseł do alzheimera
5 sierpnia 2010, 12:03Choroby przyzębia mogą zwiększać ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych związanych z alzheimeryzmem. Dotyczy do zarówno osób zdrowych, jak i tych, u których już wcześniej stwierdzono demencję. Naukowcy uważają, że stan zapalny dziąseł skutkuje zapaleniem mózgu, neurodegeneracją i wreszcie chorobą Alzheimera.
Uwięzione orki
10 stycznia 2013, 13:45Członkowie niewielkiej społeczności znajdującej się na północy prowincji Quebec nad Zatoką Hudsona proszą o pomoc w uwolnieniu kilkunastu orek, które ugrzęzły pod lodem. Zwierzęta zgromadziły się wokół niewielkiej przerębli, która zapewnia im dostęp do tlenu